Hevosen astma

Hevosen astma

Hevosellani todettiin astma – mitä se tarkoittaa?


Monen hevosenomistajan korvaan hevosen astma voi kuulostaa vieraalta. Tämä on ymmärrettävää, koska kansainvälisessä kirjallisuudessa käytetty termi aikuisen hevosen yleisimmästä hengitystiesairaudesta muuttui vasta vuonna 2016. Tätä ennen suomen kielessä käytössä oli oireita kuvaava termi puhkuri, englanniksi termejä sen sijaan oli useita (mm. Recurrent Airway Obstruction (RAO), heaves, Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD).

Koska saman asian useat nimet sekoittivat monella tapaa, päätyi tiedeyhteisö käyttämään hevosten sairaudesta yksiselitteisempää nimitystä hevosen astma (equine asthma). Tämä on monelle helpompi sisäistää kuin aiemmat termit, koska astma on ihmiselläkin yleinen sairaus. Puhkuri terminä sen sijaan on/oli monelle hevosenomistajalle kauhistus. Siksikin on selkeämpää, että nyt voidaan “hyvällä omallatunnolla” puhua hevosen astmasta.

Hevosen astmassa – kuten ihmisenkin – on useita eri vakavuusasteita. Vakavaa astmaa sairastaa vain pieni osa kaikista astmaatikkohevosista (tai -ihmisistä). Tällöin vaiva on vaikeasti hallittavissa, eikä hoidosta huolimatta hevosta välttämättä saada oireettomaksi. Lievä ja kohtalainen astma ovat yleisempiä. Nuoretkin hevoset voivat oireilla tällä tavoin, eikä tämä aina johda vakavaan astmaan hevosen vanhetessa.

Millä tavoin astmahevonen sitten oireilee? Hyvin samalla tavoin kuin astmaatikko ihminenkin! Astman lievin muoto hevosella on melko lailla piilevä. Usein ainoa merkki siitä on hevosen alentunut suorituskyky. Kun astma on kohtalainen, nähdään jo selkeämpiä oireita: hevonen yskii ja sillä voi olla kirkasta tai vaaleaa sierainvuotoa. Oireet tulevat esiin enimmäkseen hevosen liikkuessa eikä levossa havaita pumppaavaa hengitystä tai yskimistä tallissa tai tarhassa. Vakavassa astmassa oireet ovat ilmeisiä myös levossa ja hevosen hengitys on vaikeutunutta.

Astman yleisin aiheuttaja hevosella on hengitysilman epäpuhtaus, johon johtavat esimerkiksi talli-ilman pöly, homeet ja bakteerien tuottamat myrkyt pieninä pitoisuuksina. Astmaatikkohevosen hengitystiet ylireagoivat näihin ärsykkeisiin ja alkavat muodostaa normaalia enemmän limaa. Keuhkoputket menevät spasmiin akuutin astmakohtauksen ollessa päällä ja pidemmän ajan kuluessa keuhkoputkien seinämät voivat muotoutua. Astma ei siis perusperitaatteeltaan ole bakteeritulehduksen aiheuttama ja siksi antibiootit eivät paranna vaivaa.

Astman hoidossa pitkällä aikavälillä tärkeintä on vältellä hevosen vointia pahentavia tekijöitä, kuten pölyä. Jos hevosen oireet silti
jatkuvat, se tarvitsee lääkehoitoa.

2019-10-15T08:41:01+00:00