Hevosen hampaan poisto
Hevosen hampaan poistoon päädytään yleensä tulehtuneen hammasjuuren takia. Kyseinen hammas voi olla purupinnaltaan ehjä tai kokonaan palasina. Muita syitä poistaa hammas voi olla tuore iso hammasmurtuma (vaikkei tulehdus vielä olisi ehtinyt kehittymään) tai iso purentavirhe, joka voidaan korjata poistamalla yksittäinen hammas. Enemmän hampaiden sairauksista voit lukea täältä.
Hampaan poistotarpeen arvio tehdään aina tapauskohtaisesti, joko lähettävän eläinlääkärin toimesta (jolloin tarvitaan tarkat tiedot lähettävältä eläinlääkäriltä tapauksesta ja myös kyseisen hampaan röntgenkuvat) tai erillisellä arviointikäynnillä. Yleensä hampaasta tarvitaan röntgenkuvat juuren tilanteen arvioimiseksi, mutta myös sen mallin selvittämiseksi poistoa ajatellen. Joskus myös hampaiston 3-ulotteinen CT-kuvantaminen on tarpeen tilanteen varmistamiseksi, ettei hammasta esimerkiksi lähdetä poistamaan turhaan tai poistetaan oikea hammas. Myös muoto on tärkeä tieto, koska jos juuressa on isoja koukkuja tai iso sementooma (kroonisen tulehduksen aiheuttama paksuuntuma), osataan varautua jo etukäteen erilaisilla poistomenetelmillä.
Kaikki hampaiden poistot tehdään pääosin seisovalle rauhoitetulle hevoselle hermo- ja paikallispuudutuksessa. Hevoset saavat kipulääkkeen ja antibiootin suonensisäisesti ennen toimenpiteen alkua ja ne ovat yleensä rauhoitustipassa toimenpiteen ajan. Usein hevoset voivat myös saada suonensisäistä nesteytystä tapauskohtaisesti. Jos hevosella on poskiontelontulehdus hammasjuuren takia, se hoidetaan myös samassa rauhoituksessa ja puudutuksessa. Erikoisissa tapauksissa poistoja voidaan tehdä leikkaussalissa nukutetulle hevosille, mutta tähän on aina erityinen syy, joka usein liittyy hevosen temperamenttiin ja pään reagointiin puudutuksista huolimatta tai hyvin erikoiseen poistettavaan hampaaseen.
Etuhampaan poisto on hevosella kohtalaisen yksinkertainen toimenpide, mutta toki siihenkin muutama tunti voi vierähtää. Usein poisto on kuitenkin niin nopea, ettei rauhoitustipalle ole tarvetta, ellei poistettavia hampaita ole useita. Poistetun hampaan aluetta voidaan joskus ommella umpeen, mutta usein kotihoidossa alueelle jäänyttä kuoppaa joudutaan muutaman viikon ajan huuhtelemaan ja pitämään puhtaana, sekä hoitamaan desinfioivalla geelillä, kunnes se on kasvanut kokonaan siistille ikenelle. Sen jälkeen seurataan rutiinihammashoidoissa, ettei etuhampaiden purenta lähde muuttumaan puuttuvan hampaan takia. Hevonen pärjää hyvin jopa ilman kaikkia etuhampaita, joten yleensä muutaman hampaan puuttuminen ei häiritse hevosta mitenkään. Liikutuksessa kieli voi tippua suusta näkyviin helpommin, jos etuhampaita puuttuu useita.
Poskihampaan poisto on nuorella tai keski-ikäisellä hevosella 3-4 tuntia kestävä toimenpide, jossa koko hammas poistetaan yleensä suun kautta. Hampaan irrotus tehdään rauhallisesti, jotta se kestäisi mahdollisimman kokonaisena poiston. Joskus hammas on kuitenkin jo niin tulehtunut ja hauras tai valmiiksi palasina, että se murenee esimerkiksi pihtien alla kuten sokeripala irrotuksessa. Tällöin joudutaan joskus tekemään poisto kirurgisesti joko posken läpi (ns. transbukkaalisesti) tai harvoin jopa leukaluun läpi. Jos hampaan juuritulehdus on ehtinyt jo tekemään märkivän fistelin esimerkiksi leukaluun läpi ihon pintaan asti tai poskionteloon, myös kyseinen kanava puhdistetaan hyvin. Usein poiston jälkeen otetaan vielä kontrolli-röntgenkuvat, jotta ollaan varmoja että koko hammas on saatu pois. Tämän jälkeen poistokuoppaan laitetaan massapaikka, joka sulkee suun puolelta juuren kuopan, ettei sinne joudu ruokaa ja kuoppa saa kasvaa pohjasta umpeen rauhassa.
Hyvin iäkkäällä hevosella hampaan poisto voi lyhyen juuren takia olla myös paljon pienempi toimenpide, joskus näitä voidaan tehdä myös kotitallilla, etenkin jos hammas on jo reilusti heiluva ja siten helposti irrotettavissa.
Ennen hampaan poistoa on suositeltavaa juottaa hevosta erityisen hyvin ähkyriskin pienentämiseksi, koska toimenpide vaatii kuitenkin useamman tunnin rauhoituksen. Tarvittaessa hevonen voidaan myös nesteyttää klinikalla. Kotihoitona on aina kipulääkitys, lisäksi tapauskohtaisesti antibiootit. Hevonen saa syödä vasta kun leuan puudutus on hävinnyt, klinikalta ohjeistetaan ajasta. Jos hevonen syö huonosti poiston jälkeen, suositellaan tarjoamaan puuromaista rehua, esimerkiksi viherpellettirehua. Yleensä syöminen kuitenkin normalisoituu nopeasti. Väkirehuja kannattaa välttää alkuun ähkyriskin takia, myös siksi että hevonen on joka tapauksessa levossa. Juominen on tärkeää myös toimenpiteen jälkeen. Lämpöä on hyvä seurata poiston jälkeen, yleensä hevoset eivät nosta kuumetta (toki jos hevonen on ollut kuumeinen jo ennen poistoa, lämmön laskuun voi mennä aikaa).
Suussa oleva massapaikka vaihdetaan tapauskohtaisesti n. 1-3 kertaa pienempään 1-2 viikon välein. Vaihdot voidaan yleensä tehdä myös kotitallilla ja ensimmäinen aika on hyvä varata jo hampaan poiston yhteydessä. Paikan vaihdoissa myös kontrolloidaan, että kuoppa on lähtenyt paranemaan hyvin. Tyypillisimmät komplikaatiot hampaan poiston jälkeen ovat alvolikuopan luun sekvesterit (tulehtuneen hampaan kuopassa on kuolioitunut osa ympäröivästä luusta infektion takia), joka kypsyttyään poistetaan paikan vaihdon yhteydessä. Joskus kuopan umpeen kasvamisessa on myös ongelmia, enemmän jos hammas on ollut pitkään voimakkaan tulehtunut ja kuoppa jo hyvin ”kuivakka” tai jos kuopassa on ollut esimerkiksi sementoomia. Suun huuhtelut voi usein aloittaa muutaman päivän kuluttua poistosta ja se on ensisijaisen tärkeää sitten kun massapaikka jätetään pois suusta. Jos paikka sattuisi tippumaan, huuhtelu on tärkeää jo ennemmin ja koska paikan olemassaoloa ei yleensä itse pysty arvioimaan, huuhtelu on hyvä varotoimenpide. Hevonen kannattaa totuttaa huuhteluun jo etukäteen. Suun ei yleensä kuulu haista pahalta poiston jälkeen, kun rehun kertyminen on massapaikalla estetty.
Poskihampaan poiston jälkeen rutiinihammashoito tulee tehdä enintään 6 kk välein, koska vastinpurija tulee kasvamaan rivistä yli ilman kulumista. Saat hoitavalta eläinlääkäriltä lisätietoja yksilökohtaisesta suosituksesta. Säännöllisellä hammashoidolla muutamankaan poskihampaan puuttuminen vaikuta hevosen elämään yleensä mitenkään.